Tidigare hundar

Här är några hundar som funnits i kennelns ägo under årens gång. 

Puttrik

Farfars första hund. Där av Birgers smeknamn "Puttrik".

Närlunda Nick

Det var en hund med mycket 
jaktlust och han användes flitigt i aveln när den tyska Dachbracken skulle göras om till 
den svenska varianten Drevern. Han fick så mycket som 820 valpar så han var mycket 
betydelsefull för dreverrasen . Närlunda Nick fick även ge namnet åt Nickås kennel.

Noraskogs Milo

Tillsammans med Stavholmens Curr är Milo och Molstabergs Drott grundstenen till dagens gråhundar. Milo lämnade ca 500 valpar efter sig.

Det var Milo som "lärde" farfar att jaga och inte tvärt om har han berättat.

Kolarkojans Nalle

Avkomma efter Milo. Internationell utställningschampion och nordisk jaktchampion.

Pigg

Kanske den värsta jaktmaskinen som varit i kennelns ägo. Tomas Knutsson hade honom mest, så det stöp mer än en älg för denna hund.

Bjerkedalens Labbtuss

Labbetussen var den jag sköt mina första älgar på stånd för. Han var en  hund med oerhörd jaktlust som ändå jagade med mig och inte drog ut på egna utflykter. Det sköts mycket älg för Tussen som fick jaga flitigt. När man kom in på ståndskallet och Tussen märkte att man var där så var det bara att avvakta för efter en stund så brakade det till och både hund och älg kom farande rakt mot skytten. Sköt ett flertal älgar på detta sätt.

Max

Farfar fick i uppdrag av polisen att avliva en folkilsken jämthund. Efter stort besvär lyckades de få in hunden i bilen. Max var då 4 år och hade aldrig varit lös i skogen. På väg ut för avlivning såg farfar en älg efter ett hygge som han släppte hunden på. Max skällde nästan två timmar. Första gången på riktig jakt sköts det två tjurar på stånd. Men när farfar kom fram till hunden så flög hunden på han och bet honom i armen. Farfar fick tag i honom och tryckte ner hunden i backen. Efter det var hunden hanterbar. Senare blev han utställningschampion och svensk och norsk jaktchampion.

Nickås Nalle

Nalle var en mentalt stabil och en jaktligt byggd hane som hade förmågan att oftast få älgarna att stå i upptaget. Vid 14 månaders ålder var han jaktchampion utan att en endaste älg var skjuten för honom. Vid två års ålder var Nalle internationell utställningschampion och nordisk jaktchampion.

Han blev ihjälkörd av tåget vid 4 års ålder.

Härkilas Qvitt II

Bilderna från Hunneberg BIS 1977, 1979 & 1983. 

Avkomma efter Nickås Nalle. Ställdes ut på 64 utställningar, med 5 Cert och 56 CK. Han blev BIR 37 gånger och var Birgers favorit att ha med i ringen. Han ställdes ut första gången i Östersund 1976 och sista gången i Rättvik 1987. Med drygt 51 kullar och 272 avkommor efter sig så finns han med i många stamtavlor. Pristagarprocenten låg på 17,65. 

Koimyras Qvitt

46 utställningar 26 BIR. 153 avkommor.

Jopi

8 utställnigar 8 CK

Även om Jopi var en finsk import så hade han koncentrerat Jämtälgens blod i både moder och fars linjer. 

Inavelsgrad var ca 10%.

Alvikgårdens Max

22 utställningar samtliga 22 CK.

En riktig snygging i ringen och jakthund i skogen. Förolyckades vid 4 års ålder.

Please reload