Att göra ett snabbsläpp är oftast ett bra sätt för att ställa till det för sig. Jag fick en snilleblixt en förmiddag för några år sedan. Jag gör ett littet släpp med Bill innan jobbet.

Ur boken: Med Spela och Kula på jakt. Av: Arvid Cederström

Birger syn på Nick. En karl tryckte i ett hörn.

- Jag blev så sint´, så du inte kan ana, berättade Birger efteråt. Jag fick tag på hundkopplet med Nick, och sedan gav jag karlen ett par snytingar, så han såg ut som äppelmos i trynet.

Förväntningarna var på topp och spänningen var olidlig för en 15-åring. Det var kanske inte lika spännande för en då 76-åring som är van att alltid gå med hund. Han drog i väg på upptäcktsfärd på en gång och där satt jag på ryggsäcken och bara väntade på att storoxen skulle dyka upp. 

Första älgen för Kim

De var inte lika glada över den lyckade jakten som jag var.

– Förbannade onge, dä hade väll räckt att du hämta hunn!

Nu var det kolsvart ute och älgtracken använde Tomas, som hade varit ute med en gäst som skjutit en älg i sista skjutljuset för Pigge.

Text & foto Per Klaesson

Det blev tyst i skogen, spänningen var olidlig, hoppet om en lyckad utgång grusades. Ytterligare ett par hundra meter bort blev det fast igen, men nu hade vi säkerligen inte mycket tid på oss.

Ur boken: Med Spela och Kula på jakt. av: Arvid Cederström

- Och kom ihåg att hålla käft, när vi hör hunden, sa Birger.

- Käft käft kom det som fråga.

Birger pekade på sin mun.

- Si si naturelmente.

Oftast kommer vi ihåg när det går bra i skogen.  Men de där dagarna som det skiter sig på ett eller annat sätt hamnar lätt i glömska. Bara för att hunden lyckas få stopp på älgen så behöver inte det betyda att det slutar som det är tänkt.

Född till hundkarl

”Åk dit, så får vi se om du rår på storkäften från Filipstad.”

Att låna hund är ingenting jag egentligen gillar. Mardrömmen vore att komma hem med hunden i en sopsäck eller kanske helt utan hund men när jag blev tillfrågad om jag kunde gå ut och testa en kompis unghund så ville jag vara snäll och hjälpa till.

Carl-Jan frågade oss om vi drack vin…Vad ska man svara på det? Han ä ju en av Sveriges mest kända vinkännare.

-          Jo då visst dricker vi vin. Vi brukar dricka årgång 2010 från vindistriktet Lesjöfors.

Pappa sprang allt vad han förmådde mot det hjärtskärande ljudet. I huvudet rörde sig bara en tanke; VARG!

Här om dagen så städade vi ur skåpen här hemma i Fräkenfallet. Där hittade jag min första älgdagbok. Jag har nämligen skrivit en rad om varje älg jag skjutit. Det är säkert roligt att ha när man är äldre och det bara finns varg kvar i värmlandsskogen. Jag blir full av skratt när satt mig och läste. Ja vet att jag har skriv och skrivsvårigheter och det var inte bättre förr. Till de första älgarna ägnades flera sidor för att återge storyn. Nu räcker det med 5 rader.

Tänkte här återge historien när jag sköt min första älg.

av: Gunnar Johansson

Då kretsorginisationen inom Svenska Jägareförbundet startade 1985 och vi bl. a. skulle utse en valberedning här i Filipstads-kretsen, slängde någon fram förslaget – ”Sätt dit Hunn-Birger han känner alla! 

Det fattades bara ett förstapris för att Trygg skulle bli champion och jag hämtade Calle som skulle döma tidigt på morgonen och åkte mot Saxåmarkerna.

Översätting från finsk jakttidning

I Filipstad i Sverige bor Birger Eriksson. Trots sin höga ålder är han fortfarande med helhjärtat i sitt hundintresse. Hans hundgårdar innehåller ett 10-tal hundar och på gården springer som vanligt en unghund i läran av socialt umgänge.

​ur min jakthund nr 4 2015

Birger Ericsson köpte sin första hund år 1948 och startade Nickås kennel. Birger gick ur tiden förra hösten och nu är det barnbarnet Mathias som ska föra den prisbelönta kenneln vidare. Idag har vi hälsat på honom hemma i Grythyttan.

Ur Jaktjournalen nr: 10-1974

"Nalle dokumenterade sin goda jaktlust vid mycket tidig ålder. Han var jaktchampion vid endast 14-månader."

​Text ur Jämthunden av Kjell Lennartsson 

Birger Eriksson var utan tvekan en av Sveriges genom tiderna främsta hundkarlar. Antalet championhundar som han ägt av raserna drever, gråhund, jämthund och finsk Stövare var imponerade.

av: Marcus Hemmingsson

Varje gång man stryker kopplet av hunden så har man i bakhuvudet att det kan vara sista gången man ser sin jaktkamrat.

av: Virkesköpare Robert Josson

Fick förfrågan av Mathias om jag inte kunde skriva en text som jag berättade för honom på telefon.

Please reload