Annandagsjakt

Annandagsjakten är väll lite av tradition här i Sverige. Den här dagen var det 15 minusgrader och ca 75 cm snö ute och hundjakt var av som förståligt helt uteslutet. Älgjakt utan hund är ju egentligen ingen jakt men nu var det så att vi skulle ha lite kött i boxen så det var bara att pälsa på sig och ge sig ut. Farsan fick agera hund medan Tomas och jag passade. Vi jagade ett litet område på ca 200 ha bredvid 63 an och är känd för att vara en riktig köttgryta på vintern.

Det tog väll ca 20 min så small det hos Tomas. Farsan ringde o berättade vad som hänt och att han var på väg mot mig. Jag stod på ena sidan landsvägen och mittemot mig kom det ut ett älghuvud med två små pinnar på. Ja sköt den i halsen och stod kvar ifall det skulle komma någon mer älg. Istället för älg kom en bil och saktade in kraftigt men åkte förbi. Jag såg hur den åkte och vände och stannade mitt för älgen 15 meter från mig. Damen som satt i bilen språkade i telefon och jag tänkte att det var lika bra att ge sig till känna. Jag gick fram o knackade på rutan och hon skvatt till så ja trodde hon skulle flyga genom taket. Hon trodde älgen var påkörd och var på väg att ringa och anmäla detta. Hon åkte vidare och jag ryckte ur älgen.

Pappa och Tomas for iväg efter älgtracken och jag drog iväg för att testa ett gryt. Donna fick kontakt och jobbade bra, tyvärr var det grävling och ingenting till grävdon fanns med. Undertiden tiken var under backen började telefonen ringa och flera gånger på kort tid. Eftersom jag ändå inte hade tid att svara kollade jag inte vem det var som ville mig något.

När det gått en dryg timme kom Jansson ut och jag kopplade henne och gick till bilen. Där ringde jag pappa.

Han berättade att när de kom tillbaka så hade det varit full med folk vid älgen jag skjutit. De hade stannat och fick ganska snart se den rikskände Carl-Jan Granqvist stå bredvid min älg med snö upp till knäna och blev fotograferad. Han var ute och promenerade med några bekanta runt sin mark…RUNT HANS MARK!!

Han hade nämligen köpt 300 ha runt sin herrgård Saxån och där ingick våran ”köttgryta” Tyvärr hade den informationen inte nått oss och där med hade vi två älgar skjuta på fel mark. Lyckat!!

Nu är det så att herr Carl-jan är väldigt okomplicerad av sig. Han bjöd in oss på kaffe i herrgården.

Vi åkte och slaktade älgarna och sedan for vi tillbaka för kaffe.

Tre svettiga och blodiga värmlänningar klampar en kvart senare in i C-J Granqvists tambur. Vi slog oss ner i en soffa i någon sådan där stil och det dukades fram kaffe o fika. Eller kanske inte ”fika” Det var någon saffrans grej som kom från Rom om jag mins rätt och en choklad tårta som var så mäktig att den aldrig ville ner. Men det värsta var nog när han började tala om kaffekopparna. De kallades för ”tsarens koppar” och han hade ropat in på aktion för MÅNGA pengar. Jag kände direkt hur jag började skaka som ett asplöv när jag fick reda på priset. Till slut satt jag och kramphöll koppen med två händer och vågade knappt ställa ner den på bordet.

Nu kände jag att jag var blaskböt om byxorna.

Ni vet när det blir packat med snö innanför byxbenen? Tillråga på det hade jag tagit ur en älg och var ganska blodig i min snödräkt.

Där satt jag i en gammal soffa och blodade ner en väldigt fin matta med en svindyr kaffekopp och chokladtårta upp över öronen och skakade som ett asplöv.

C-J frågade oss om vi drack vin…Vad ska man svara på det? Han ä ju en av Sveriges mest kända vinkännare.

-          Jo då visst dricker vi vin. Vi brukar dricka årgång 2010 från vindistriktet Lesjöfors. En tydlig smak av grovsnus och finkel och säljs enbart i 5 eller 20 liter dunk?

Det var ganska skönt att få sätta sig i bilen och åka hem efter denna nervpress. Väntade mig en räkning från kemtvätten för mattan och soffan men den har som tur inte dykt upp.

 

Inte mycket till jakthistoria men en det blev annorlunda annandagsjakt.